Betting är inte bara ett sätt att spela på sportresultat, det är också en värld fylld av egna termer och uttryck. För den som är ny i bettingvärlden kan det kännas överväldigande att ta in all ny information. För att göra din introduktion till betting lite enklare, har vi satt ihop en lista med grundläggande termer som varje nybörjare bör känna till:

risk vs vinst
 1. Odds: Siffran som visar hur mycket du potentiellt kan vinna baserat på din insats. Högre odds innebär större vinst men också en mindre chans att det utfallet inträffar.
 2. Insats: Det belopp du satsar på ett specifikt utfall. Om din insats vinner, multipliceras insatsen med oddsen för att räkna ut din vinst.
 3. Singel: Ett bet på ett enskilt resultat. Det är det enklaste sättet att satsa på.
 4. Kombinationsspel: Ett bet som kombinerar flera olika val. Alla val måste vara korrekta för att bettet ska vinna.
 5. Livebetting: Betting som sker under pågående match eller evenemang. Odds kan förändras snabbt baserat på vad som händer i spelet.
 6. Bookmaker: En organisation eller individ som tar emot och betalar ut pengar för sportbetting.
 7. Spread: Ett handicap som används för att jämna ut oddsen mellan två lag eller deltagare.
 8. Över/Under: Ett bet där du satsar på om resultatet kommer att vara över eller under en viss siffra satt av bookmakern, oftast i relation till totalpoängen i en match.
 9. Ackumulator: Ett annat namn för kombinationsspel. Ju fler val du inkluderar, desto högre blir den potentiella utbetalningen.
 10. Penge-linje (Moneyline): Ett enkelt bet där du satsar på vilket lag eller vilken deltagare som kommer att vinna, utan några point spreads eller andra kriterier.
 11. Push: När ett bet slutar oavgjort. Ditt bet återbetalas och ingen vinst eller förlust registreras.
 12. Hedging: Strategi där du placerar ett bet mot ditt ursprungliga bet för att säkra vinst eller minimera förlust.
 13. Bankrulle: Den totala summa pengar som en person är villig att satsa på betting.
 14. Value bet: Ett bet där oddsen, i ditt tycke, inte återspeglar den verkliga sannolikheten för ett specifikt utfall, vilket ger ett värde i satsningen.
 15. Martyngale system: Ett spelsystem där du fördubblar din insats efter varje förlust i förhoppningen att återfå alla tidigare förluster med en liten vinst.

Att förstå dessa termer är bara början på din resa inom betting. Med tiden kommer du att stöta på fler komplexa strategier och termer. Men genom att starta med dessa grundläggande termer, har du lagt en solid grund för att bli en mer insatt och strategisk spelare inom bettingvärlden.